Malzemeler;
Tavuğu için;
- 1 bütün tavuk
- 1 Çay kaşığı Tuz
- 1 Büyük baş sarımsak
- Sarımsağı dövmek için ayrıca 1 tatlı kaşığı tuz
Şıpsı için;
- 2 Adet orta boy kuru soğan
- 1 Çay bardağı sıvı yağ
- 1 Tatlı kaşığı pul biber
- 5 Yemek kaşığı un
Paste için;
- 2 Su bardağı pilavlık bulgur
(Bazı yörelerde paste mısır unu, irmik ya da pirinç kullanılarak da yapılıyor. Yemeğin aslı Kafkasya’da darı kullanılarak yapılırmış, benim ailem sürgün sonrası Konya’ya yerleşen çerkeslerden. Bu nedenle biz Anadolu’nun diğer bazı yerlerindeki çerkesler gibi paste yapımında pilavlık bulgur kullanıyoruz)
- 1 Çay kaşığı tuz
- 4 Su bardağı sıcak su
Yapılışı;
- Tavuk yıkanır, ayıklanır, derisi yüzülür ve parçalara ayrılır.
- 1,5 litre su ve 1 çay kaşığı tuz ilavesi ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Haşlanmış tavuk derince bir kaba alınır.
- 1 Tatlı kaşığı tuz ile birlikte dövülen bir baş sarımsak, suyu süzülmüş tavuk ile iyice karıştırılır.
- Derin kabın kapağı kapatılır ve arada bir karıştırarak sarımsak ve tuzun et tarafından iyice emilmesi sağlanır.
- Bu işlemi şıpsı yapımına başlamadan yaklaşık 1 saat önce yapmak etin tuz ve sarımsağı iyice emmesini sağlamak için uygun olur.
- Tavuklar ayrı bir yerde beklerken, derin bir tencerede rondodan geçirilmiş kuru soğanlar ile sıvı yağ birlikte kavrulmaya başlanır.
- Soğan biraz sararıp, yumuşayınca pul biber ilave edilir.
- 1-2 kez karıştırdıktan sonra bu karışıma tavuğu haşlamak için kullanlan 1,5 litre et suyu ilave edilip kaynamaya bırakılır.
- Et suyu kaynarken ayrı bir kase içinde 1su bardak soğuk ile 5 yemek kaşığı un karıştırlararak ezilir.
- Koyu tarhana çorbası kıvamına getirilen bu karışım tencerede kaynamakta olan et suyuna yavaş yavaş eklenir.
- Eklenirken karıştırılarak topaklaşması önlenir.
- 10-15 dakika kaynatılır.
- Kaynamaya başlayınca sarımsak sosu içinde bekletilen tavuk etleri şıpsıya ilave edilir.
- 1 taşım daha kaynatılır.
- Paste yaparken ise; sıcak su derin bir tencere içinde ocağa konur ve tuz ve yıkanmış bulgur ilavesi ile kaynamaya bırakılır.
- 15-20 dakika kısık ateşte kaynayan bulgurun cıvık bir hamur kıvamına gelmesi beklenir.
- Pişince ocaktan alınır ve belağı denilen kalın ve büyük tahta spatula ile ile kıvama gelene kadar yoğurulur.